Η Κάρτα τραυματία - Casualty Card

    

     Η κάρτα τραυματία παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον μηχανισμό τραυματισμού, την κατάσταση, τα ζωτικά σημεία του κάθε τραυματία, καθώς και τις θεραπείες που έχουμε παράσχει.

     Είναι σχεδιασμένη από Νοσοκόμους Μάχης, αντικατέστησε την παλιά "DD Form 1380" (κάρτα τραυματία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης των ΗΠΑ) και χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από νοσοκομείο για καταγραφή θεραπειών, καταγράφονται μόνο σημαντικές πληροφορίες, είναι πλαστικοποιημένη για να αντέχει σε υγρό περιβάλλον, είναι βασισμένη στις αρχές του TCCC, σκοπεύει στην καταγραφή της αρχικής φροντίδας ενός τραυματία στο σημείο του τραυματισμού και συμπληρώνεται από οποιονδήποτε κάνει την θεραπεία απλά με «Χ» ή μαυρίζοντας το αντίστοιχο κουτάκι.

    Η κάρτα τραυματία πρέπει να βρίσκεται μέσα στην Ατομική Υγειονομική Συλλογή με συμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία και όποια πληροφορία μπορεί να είναι χρήσιμη (Πχ αλλεργίες). Πρέπει να συμπληρώνεται με λεπτό, ανεξίτηλο μαρκαδόρο.     
     Όταν χρησιμοποιηθεί, πρέπει να ασφαλιστεί πάνω στον τραυματία, σε εμφανή σημείο (στο χιτώνιο, την ζώνη, την τσέπη του παντελονιού κλπ).



    Μπορεί να μην προλάβεις να συμπληρώσεις όλα τα πεδία λόγω τακτικής κατάστασης και χρόνου εκκένωσης, όμως πρέπει να συμπληρωθούν όσες περισσότερες πληροφορίες είναι δυνατόν γιατί κάθε έλλειψη μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία του τραυματία.
    Φυσικά, δεν χρειάζονται όλα τα πεδία της κάρτας για όλους τους τραυματίες. Ο επόμενος που θα αναλάβει τον τραυματία θα συνεχίσει την καταγραφή (λοιπές θεραπείες, ζωτικά σημεία κλπ).
    Η κάρτα μπορεί να συμπληρωθεί σε λιγότερο από 2 λεπτά και εάν έχει συμπληρωθεί σωστά, θα δώσει στον ίδιο χρόνο την ακριβή κλινική εικόνα του τραυματία σε όποιον τον αναλάβει.

Παρακάτω, βλέπουμε τις 2 όψεις τις κάρτας τραυματία.






No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

SOF - MED